ORACY

GİRNE KOLEJİNDEN ORACY ADIMI

Girne Amerikan Üniversitesi kuruluşu olarak Girne Koleji,  ilk yılında GCO Academy  (Girne Connects in Oracy) ile ITDC  ( International Teacher Development Centre ) arasında kapsamlı bir iş birliği projesine imza attı.

İmza törenine Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu, Yabancı Diller Direktörü Çiğdem Durney, Eğitim Direktörü Emre Orhan, Yabancı Diller Bölüm Başkanı Gülistan Hırça, ITDC Genel Müdürü Harun Karaca ve ITDC Satış ve Pazarlama Direktörü Dr. İshak Kıraç katıldı.

Oracy,  konuşulan dilin etkili kullanımıdır. Çocuklar için Oracy becerileri, konuşmada kendilerini akıcı bir şekilde ifade etmelerini sağlar. Oracy Girne Kolejinde önemli bir rol oynar ve bir davranış bilinci olarak yer alır. Okuma ve yazmanın gelişimini destekler ve tüm konularda ilerlemenin anahtarı olur.

Türkiye’de ilk defa tüm derslerde uygulanacak Oracy çerçevesinin Girne Kolejinde müfredata entegre edilmesi önem teşkil etmektedir. Görev alan tüm yönetici ve öğretmenlerin Oracy eğitimlerinin gerçekleşmesinde,  GCO Academy ve ITDC arasında imzalanan stratejik iş birliği anlaşması uygulanacak olan programı güçlendirmektedir.

Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu,  böylesi önemli bir iş birliğine imza atmanın mutluluğu içinde olduklarını belirterek , “ Tüm yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize hayırlı olmasını dilerim. “ dedi.  ITDC Genel Müdür’ü Harun Karaca ise,  “Oracy programı Türkiye’de eğitime yeni bir yön verecektir. Bunun bir parçası olmaktan dolayı mutluk duymaktayız.” dedi.

ORACY NEDİR ?

Oracy, bir kişinin kendisini iyi ifade edebilmesidir.  Ne söylemek istediğinizi söylemek için kelime dağarcığınız ve düşüncelerinizi başkaları için anlamlı olacak şekilde yapılandırma yeteneği ile ilgilidir.

“Oracy " terimi, 1960'larda Eğitim ve Dil üzerine pek çok kitabı olan yazar Wilkinson tarafından, okuma ve yazma becerileri ile aynı düzeyde, sözlü dil becerilerinin eğitimsel önemini vurgulamak için kullanılmıştır. Wilkinson “ Oracy “yi  “konuşma ve dinleme sözlü becerilerini kullanabilme yeteneği“ olarak tanımlamıştır.

Oracy konuşulan dilin etkili kullanımıdır. Çocuklar için, Oracy becerileri konuşmada kendilerini akıcı bir şekilde ifade etmelerini sağlar.

ORACY ÖĞRETİMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Oracy becerilerinin faydaları akademik başarı ve istihdam edilebilirliğin çok ötesine geçer, ancak kendine güven, öz farkındalık, esneklik ve empati de dahil olmak üzere bir dizi sosyal, duygusal ve kişilerarası becerileri arttırır.  Konuşmak ve kendinize inanmak için gerekli becerilere ve güvene sahip olunması, mutluluk ve refah duygumuzu artırdığı ve kenara itilmiş gibi izole edilmenin de önüne geçtiğini göstermiştir. Oracy becerilerini uygulayan bir öğretmenin dediği gibi, 'Çocuklara fikir tartışmasını, münazarayı nasıl yapmasını öğretirseniz, onlara seslerini duyma ve duyurma  şansı verirsiniz, onlara görmezden gelinmeme gücü verirsiniz'.

• İyi iletişim becerilerine sahip çocuklar akademik olarak başarılı olur.
  • İlköğretim sınıflarında yüksek kalitede konuşulan diyalog, matematik ve fen alanındaki başarılarını arttırmaktan, okuma, yazma ve akıl yürütme becerilerini geliştirmeye kadar çocukların eğitimsel kazanımlarını önemli ölçüde geliştirebilir.
  • Özellikle ortaokulda oracy eğitimi alan çocuklar sadece dil becerilerini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda matematik ve fen bilimlerinde daha başarılı olurlar.

GİRNE KOLEJLERİ’NDE ORACY –  “GİRNE - CONNECTS IN ORACY“

Oracy Girne Koleji’nde önemli bir rol oynar. Aktif dinleme, net konuşma ve iletişim kurma becerisi, öğrenme sürecinin temel bir parçası olarak görülür. Oracy Girne Koleji’nde bir davranış bilinci olarak yer alır. Okuma ve yazmanın gelişimini destekler ve tüm konularda ilerlemenin anahtarı olur.

Girne Koleji’nde Oracy müfredata entegre edilip, okul içindeki etkinlikler, ders dışı saatler, oyun, yemek, tüm zamanlarda bir davranış olarak uygulanmaktadır.