Afyon Kampüsü

Çocuklara Doğru Yaklaşım Rehberi

Çocuklara Doğru Yaklaşım Rehberi

13 Aralık 2023 Çarşamba

Sevgili Anne ve Babalar,
Çocuklarımız bizlerin yeryüzündeki en kıymetli emanetleridir.

Çocukların bütün gelişim dönemlerinde kritik nokta her zaman doğru iletişim ve doğru yaklaşımdır. Çocuklarımızı hayatımızın telafi sınavları gibi görmeyi bırakalım ve onlarla doğru iletişim için onları dinleyelim, onlara ilgi gösterelim, sorumluluk verelim, temel değerleri kazandıralım, özgüvenlerini geliştirelim ve problemlerini kendi kendine çözmesine teşvik edelim.

Çocuklarımızın bu dönemlerde kazandıkları davranışları yaşamlarının geri kalan kısmında etkin rol oynayacaktır.

Çocuğunuzu Dinleyin!

·         Çocuklarınızla sohbet etmenin keyfiyle bir şey olduğuna inanın ve sürekli dikteler veren anne/baba rollerinden uzaklaşın.

·         İletişim kurarken tıpkı yetişkin bir dostunuz veya eşinizle yaptığınız sohbetlerdeki özeni gösteriniz. Çocuğunuz sizin için gizli bir hazinedir. Ve hazinelerin şifresi her zaman ayrıntılarda gizlidir.

·         İletişim esnasında mutlaka göz teması kurun ve onu anladığınızı hissettirin. Anlaşılmak çocuğunuza kendisini iyi hissettirecektir.

·         Çocuklarınızla sohbet ederken dinliyormuş gibi yapmayın! Meşgulseniz veya başka bir işiniz varsa bunu çocuğunuza açıkça belirtin! Çocuğunuzla konuşurken soruların sorun, size sorular sormasına izin verin, fikirlerinizi belirtin ve duyguları net kavrayabilmesi için beden dilinizi de kullanın!

Çocuğunuza İlgi ve Sevgi Gösterin!

·         Çocuklarınıza sevginizi söylemekten ve göstermekten kaçınmayın. Çocuklarınız sevgi ve ilgi ihtiyaçlarını sizlerden aldıkça hayatlarında daha az stresli veya sorunlar karşında daha çok problem çözücü rol oynarlar.

·         Çocuklarınızın sürekli maddi ihtiyaçlarını karşılamak, sürekli olanların geleceği için çalışıyorum algıları kesinlikle çocuğunuzla ilgileniyorsunuz demek değildir. Çocuğunuzun maddi ihtiyaçları kadar duygusal ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Sizlerin onlara bırakacağı en güzel miras güzel anılar olmalıdır.

Sorumluluk Verin! 

·         Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin. Sorumluluklarını verdikten sonra elde edebileceği olumlu veya olumsuz sonuçlara maruz kalmasına izin verin. İzin verin ki çocuğunuz hayattaki duygularını ve davranışlarını yönetebilme yetisi kazansın.

·         Çocuğunuzun bağımsız bir birey olabilmesi için kendini  eğlendirmesine, üzüntüyle baş etmesine, sıkıntısını gidermesine izin verin. Bütün bunları siz onun için yaparsanız, bu duygularla başa çıkmanın yöntemini öğrenemez ve ömür boyu başkalarına bağımlı kalır.

Uzm.Psk.Yusuf Can ÇOBAN
Çocuk ve Ergen Psikoloğu